Overslaan en naar de inhoud gaan

Inspraak ontwikkeling centrum

Door Henk Jansen

Elst - ‘’De gemeente Rhenen vraagt ons om onze inbreng en ideeën voor wat betreft nieuwe ontwikkelingen in onder meer het centrum, over woningbouw, wat gezellige pleisterplekken met zitjes en wat er moet gebeuren met het Dorpshuis? Echte ideeën heb ik daarover niet. Maar veranderen kan. Maar niet alles slopen in ons dorp’’, aldus Huib Bosman (77) een geboren en getogen Elstenaar en zijn vrouw Ria (74) een geboren Heelsumse.

Huib Bosman krijgen ze, zoals hij zelf zegt, zelfs met stokslagen of met het aanbieden van goudstaven zijn geboortedorp Elst niet uit. ‘’Hier ligt mijn leven. Bijna acht decennia woon ik hier met het grootste genoegen en mijn vrouw meer dan 50 jaar. Laat dat even gezegd zijn! Ik heb een en ander gelezen wat de plannen van de gemeente Rhenen zijn. Deels kan ik er in mee gaan, maar aan de andere kant moet het niet zo zijn dat wat er aan ‘oud Elst’ nog staat verdwijnt. Want in de afgelopen jaren is er in mijn ogen toch wel veel waardevols aan historie verdwenen.’’

Dorpscentrum
Huib Bosman, die een groot deel van zijn werkzame leven vrachtwagenchauffeur bij Hensen Bouw was denkt nog steeds met weemoed terug aan oud Elst. Onder meer een dorp vol met kleine winkeltjes. ‘’Er was van alles te koop. Er waren zelfs vier slagers en drie kappers. Nu is er nog maar een kapper en een slager.
Met de aanpak van de kern in het dorp, zoals de gemeente Rhenen dat wil, zouden misschien wat meer winkels niet verkeerd zijn. We gaan nu vooral voor grote aankopen naar Rhenen of Veenendaal. Ik heb wel vragen hoe het centrum vorm te geven. Wat gebeurt er met de nieuwe wijk in het Bestegoed. Wordt die bij het centrumplan betrokken?’’ Huib Bosman kreeg basisonderwijs in het ‘Het Dorpshuis’, het gebouw, inmiddels aan verpaupering onderhevig, dat wellicht gesloopt wordt.

Gebouw Chinees bij rotonde
‘’Over nostalgie gesproken! In ‘Het Dorpshuis doorliep ik als leerling niet alleen de 6 klassen, maar heb er ook zoveel andere mooie herinneringen liggen. ‘Het Dorpshuis’ was lang het honk van voetbalclub ‘Oranje Wit’ waarvan ik spelend lid van ben geweest. Heb er mooie feesten gevierd. Er wordt gesproken van afbreken en er woningen op te bouwen.
Ik zou het liefste zien dat het gebouw blijft staan, Wordt opgeknapt, zodat er toch nog wat nostalgisch blijft staan in ons dorp. Ben ook benieuwd wat ze van plan zijn met het voormalige Chinees restaurant bij de rotonde, het vroegere ‘Hotel Fleur’. En wat de plannen zijn tegenover dit pand, van Henken? Er wordt gesproken van appartementen. Moet ik niet aan denken. Kom je Elst binnen en kijk je tegen appartementen aan. We mogen natuurlijk meedenken over de plannen, maar tenslotte zal de politiek wel weer beslissen. Maar laten ze alsjeblieft wat nog historie heeft laten staan!’’

Uitkomst enquete