Overslaan en naar de inhoud gaan

Een dorp zonder dorpshart, daar willen de Elstenaren wat aan doen

De Gelderlander - 17 januari 2021
Een dorp zonder dorpshart. Dat kan niet meer, vinden ze in Elst. Op het gemeentehuis in Rhenen vinden ze dat ook. Daar gaan ze de helpende hand toesteken om te kijken of de plannen van de Elstenaren haalbaar zijn. ,,Mensen moeten het leuk vinden om naar het dorp te komen en elkaar daar te ontmoeten.”
Elst, in de gemeente Rhenen. Een dorp dat jarenlang vooral een langgerekt lint van woningen aan de provinciale N225 van Rhenen naar Doorn. Elst is groter geworden met nieuwe wijken maar een echt dorpshart ontbreekt. De winkels die er nog zijn, liggen verspreid over het hele dorp.
Dat moet veranderen. Elst verdient een echt centrum, vinden de inwoners en de plaatselijke middenstand al jaren. Met de komst van het multifunctioneel centrum Het Bestegoed heeft Elst al een mooi nieuw ontmoetingsplek gekregen. Het idee is nu om de ruimte tussen Bestegoed en de plaatselijke supermarkt om te vormen tot een echt centrum.

De wens speelt al langer om wat te gaan doen in Elst.

Barth van Eeten, Wethouder Rhenen
Wethouder Barth van Eeten heeft laten weten dat ‘Rhenen’ er ook geld en tijd in gaat steken. ,,De wens speelt al langer om wat te gaan doen in Elst, het heeft een tijd stilgelegen, maar we gaan het nu nieuw leven inblazen.”

Meer dan alleen een paar extra parkeerplekken
En daarbij gaat het de wethouder niet alleen om drie extra parkeerplaatsen hier of twee bankjes daar. ,,We moeten een visie ontwikkelen: willen we nu echt een centrum of niet? Er liggen al wat ideeën vanuit de dorpsraad. Ik heb ze uitgedaagd, kom met een bredere visie. Welke behoefte is er aan welke voorzieningen. Is het bijvoorbeeld mogelijk om enkele winkels in het dorp naar het centrum te krijgen?”
Die ideeën zijn er en worden momenteel besproken met de gemeente. In Elst wordt is de opknap van het centrum al jaren onderwerp van gesprek, weet ook Willem van Ommeren, voorzitter van de Dorpsraad Vereniging Dorpsbelang Elst.

Het gaat ons er vooral om dat Elst een centrumfunctie krijgt.

Willem van Ommeren
"Toen in 2014 het Bestegoed rond was, gingen we verder kijken wat we als dorpsraad konden doen. Een van de dingen die we deden was een werkgroep beginnen over het centrum. Het gaat ons er vooral om dat Elst een centrumfunctie krijgt. Mensen moeten het leuk vinden om naar het dorp te komen en elkaar daar te ontmoeten."

Ontmoetingsplek met horeca
Zo is er eigenlijk geen plek voor ontmoeting met horeca waar je wat te eten of drinken kunt krijgen. Van Ommeren: ,,Nu kan dat alleen in Het Bestegoed, waar we overigens zeer blij mee zijn. Een markt, al is het maar eens in de twee weken, zou daarbij kunnen helpen. We moeten voorkomen dat we een slaapdorp worden, dat de laatste winkels vertrekken en dat mensen voor alles naar Rhenen gaan of moeten gaan.” 
Van Ommeren wil daarom ook proberen ook de middenstand te benaderen of die er wat voor voelen om naar de plek tussen de supermarkt en Het Bestegoed te verhuizen.

Multifunctioneel centrum Het Bestegoed met op de voorgrond het Eierveld dat als evenemententerrein kan dienen. © DG

Die weg is nu een saaie weg met woningen. Aan de kop van de Schoolweg zit een slagerij waar eens de Rabobank zat. Aan de overkant van een zigzaggend stuk weg met parkeerplaatsen zit de Albert Heijn met een bloemenzaak en een bakker.
René Lukens is de franchisehouder van de plaatselijke Albert Heijn. Hij heeft veel contact met de ondernemers in het dorp. Ook hij benadrukt het belang van een ontmoetingsplek in het dorp. ,,Rhenen en Achterberg hebben een opknap van het centrum gehad. Dat is ze gegund maar in Elst wachten we al heel lang op een opknap.”

De winkels allemaal hier naartoe halen in dit stukje Elst zie ik niet snel gebeuren.

René Lukens
Het moet allemaal wel haalbaar blijven, zegt hij. Realistisch:  ,,Want de winkels allemaal hier naartoe halen in dit stukje Elst zie ik niet snel gebeuren. Maar het kan wel een modernere touch krijgen. Ook het parkeren kan een stuk beter hier. ” Het is druk deze zaterdagmiddag maar het is vooral een komen en gaan van bezoekers, echt even bijpraten, daar is eigenlijk geen goede plek voor op de smalle stoep.

Marktkramen zonder stroom
Voor de deur staat een marktkraam vis te verkopen. Wat Lukens betreft zou dat ook beter geregeld kunnen worden. ,,Ik zorg er nu voor dat ze stroom hebben en dat ze het water weg kunnen spoelen. Maar er zouden hier eigenlijk faciliteiten moeten zijn voor marktkramen, zodat het voor hen interessanter wordt om hier naartoe te komen.”
Een plek voor evenementen is er al met de aanleg van het Eierveld, aan de voet van Het Bestegoed. Nu nog wat meer reuring tussen dat terrein en het winkelplein, dat zien de Elstenaren wel zitten. Lukens: ,,Een bureau is nu aan de slag gegaan om de plannen uit te werken, over enkele maanden hopen we die voor te kunnen leggen aan de gemeente.”

Nieuw centrum Elst: zaak van de lange adem 

Een nieuw centrum voor Elst: dat wordt een zaak van de lange adem. De gemeente Rhenen gaat samen met Elstenaren een centrumvisie wordt ontwikkeld met een scope van 20 jaar. Doel van deze visie is om een centrum te krijgen waar het prettig is om boodschappen te doen en waar mensen uit Elst elkaar kunnen ontmoeten. 
Het is dan ook niet de bedoeling om alleen de fysieke kenmerken van het centrum te betrekken in de visie, aldus wethouder Barth van Eeten.  Maar ook zaken als leefbaarheid, klimaatadaptatie en sociale cohesie zijn belangrijke factoren om mee te nemen.
In grote lijn loopt de plangrens voor de centrumvisie vanaf het plein aan de Larenkamp - bij multifunctioneel centrum Het Bestegoed - naar de Schoolweg (waar de supermarkt zit) tot aan de N225. Hierbij wordt de mogelijke woningbouw tussen het winkelcentrum en begraafplaats meegenomen.