Overslaan en naar de inhoud gaan

4 jaar Rhenen, centrumplan voor Elst

De gemeente blikt terug. Wat is er de afgelopen vier jaar bereikt?

Elst verdient een gezellig en veilig dorpshart
Het dorpshart van Elst moet nodig opgeknapt worden. Het moet gezelliger, moderner en veiliger worden. Dat vinden de Dorpsraad en de inwoners van Elst. De gemeente is het met hen eens. Daarom hebben de bewoners zelf, met hulp van de gemeente, een plan gemaakt om de ruimte tussen Het Bestegoed en de winkels om te vormen tot een echt centrum.

Positieve cultuur
Hannah Honders is sinds november voorzitter van de Dorpsraad. Geboren en getogen in Elst noemt zij Elst haar thuis. “Op een positieve manier ervaar ik hier het ons-kent-ons-gevoel. Er heerst hier een positieve cultuur. Sinds 2014 hebben we multifunctioneel gebouw Het Bestegoed. Dat is echt het hart van het dorp met zijn voorzieningen en de vele clubs en verenigingen die er gebruik van maken. En we hebben hier een prachtige natuur met aan de ene kant de uiterwaarden en aan de andere kant de Utrechtse Heuvelrug.”

Plekken voor ontmoeting
Niets meer te wensen zou je zeggen, maar toch mist Elst volgens Hannah een echt dorpshart. “Het is niet gezellig. Als je via de Schoolweg langs de Albert Heijn naar Het Bestegoed gaat, is het gedateerd en rommelig. Je moet onhandig zigzaggen door de straten wat ook niet veilig is, de bus moet een rare slinger maken. Ook ziet het parkeerterrein bij de supermarkt er ongezellig uit zonder boompjes of struiken. We missen ook plekken waar je elkaar makkelijk kunt ontmoeten. Bijvoorbeeld een terrasje waar je wat kunt eten of drinken. Als inwoners vinden wij dat Elst net als Rhenen en Achterberg een mooi en gezellig centrum verdient.”

Inwoners zijn partner van de gemeente
De gemeente was het eens met de Elstenaren. Daarom werd besloten om een centrumplan voor Elst te maken. Een plan waarvoro de inwoners zelf, met hulp van de gemeente, aan zet waren. Zo raakte Hannah bij de Dorpsraad betrokken. “In 2020 startten we met een werkgroep Centrum. Daarmee wilden we de bewoners betrekken, zij konden hun wensen kenbaar maken. Vlak daarna brak de coronacrisis uit. Dat maakte het hele proces wel lastig. Gelukkig hebben we later toch nog een fysieke bijeenkomst kunnen houden. De gemeente heeft door een bureau drie schetsontwerpen laten maken. Daar mochten de inwoners vervolgens weer hun mening op geven. Ik ben heel tevreden hoe de gemeente dit heeft aangepakt. De samenwerking met ons als inwoners was geweldig. Wij zijn echt een partner in het proces.”

Parkeren
De input van de inwoners wees ook uit dat er minder rigoureuze maatregelen hoeven te komen dan vooraf werd gedacht. “Wel was iedereen het eens dat het parkeren een probleem is”, legt Hannah uit. “Het blijkt dat het parkeerterrein bij de Albert Heijn ook veel door buurtbewoners wordt gebruikt. Daarom is er weinig plek voor bezoekers. Dat zou je kunnen opvangen door het instellen van een blauwe zone. Het parkeerterrein kun je daarbij gezelliger en veiliger maken met minder drempels, lagere stoepranden en meer groen. Dan zou je het terrein ook kunnen gebruiken voor kleine evenementen. Op de Schoolweg komen bredere trottoirs met meer groen als afscheiding met de weg. De straten worden logischer ingericht met minder rare bochten, dat is veiliger voor fietsers. De bedoeling is dat er meer ontmoetingsplekken komen. Een terrasje, gezellige bankjes. Maar ook een watertappunt en een route voor fietsknooppunten vanaf de Rijksstraatweg naar het centrum zou mooi zijn.”

Snel aan de slag
De gemeente neemt komend jaar een definitief besluit over het centrumplan voor Elst. Hannah heeft er veel vertrouwen in. “Een aantal zaken kun je al snel oppakken. De afvalcontainers bij de supermarkt kunnen bijvoorbeeld ondergronds. De kledingcontainer kun je verplaatsen naar Het Bestegoed. Bij Het Bestegoed kun je laadpalen voor elektrische auto’s plaatsen. Rond de parkeerplaats bij de Albert Heijn kun je haagjes planten, zodat het er wat gezelliger uit ziet. Het grotere werk moet dan over een jaar of vijf klaar kunnen zijn. Dan wordt het wonen in Elst of het bezoeken van ons dorp nóg fijner!”

Bron: website gemeente Rhenen